Monday, October 19, 2009

Όσα πρέπει να ξέρετε για το τηγάνισμα



Το τηγάνισμα δεν είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Το τηγάνισμα των τροφών καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών συγκριτικά με το βράσιμο αλλά και αυξάνει τις θερμίδες. Το τηγάνισμα θεωρείται από πολλούς ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος, παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται να το αποκλείσουμε τελείως από τη διατροφή μας.
Τα λάδια που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα συνήθως είναι το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα σπορέλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και διακρίνονται σε ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο και βαμβακέλαιο. Το πιο κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα είναι όμως το ελαιόλαδο, αφού έχει μεγαλύτερη αντοχή στην οξείδωση κατά το τηγάνισμα από ότι τα σπορέλαια.
Καλό είναι το τηγάνισμα να μην ξεπερνά τα 4-5 λεπτά και η θερμοκρασία να είναι μεταξύ 160-180 C. Και αυτό γιατί σε θερμοκρασίες πάνω από 180 C τα έλαια διασπώνται σε βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες που μπορεί να είναι και καρκινογόνες.
Γι’ αυτό να χρησιμοποιείτε το ίδιο ελαιόλαδο έως και τρεις φορές. Αν χρησιμοποιείται σπορέλαια, το λάδι θα πρέπει να αλλάζεται μετά από κάθε τηγάνισμα, διαφορετικά οξειδώνεται. Μην το αμελείτε γιατί μετά από πολλές χρήσεις αλλοιώνονται τα συστατικά του και δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες.
Γενικά καλό θα ήταν να προτιμάτε μόνο το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα αφού είναι το πιο ανθεκτικό.

Χρήσιμες συμβουλές
· Αμέσως μετά το τηγάνισμα θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί και το θερμιδικό του περιεχόμενο.
· Χρησιμοποιήστε μόνο το ασπράδι αν θέλετε να πανάρετε τα φαγητά με αυγό.
· Μην χρησιμοποιείτε πιρούνι κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος γιατί τρυπάτε το τρόφιμο με συνέπεια να χάνονται οι χυμοί τους.
· Αποφύγετε τα ξεροτηγανισμένα μέρη γιατί είναι πιο ανθυγιεινά.
Αν καταναλώνουμε τηγανιτές τροφές με μέτρο, θα μπορούμε και να τις εντάξουμε στη διατροφή μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε μέτρο στα τηγανιτά.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.