Wednesday, October 7, 2009

Συνταγες για.……δυο


Risotto allo zafferano ή Risotto alla Milanese (Ριζοτο με κροκο)

Υλικα
200γρ Ρυζι για ριζοτο ή Βασματι
1 κρεμμυδι μετριο ψιλοκομμενο
1 φακελακι κροκο Κοζανης
1 ποτηρι κρασι ασπρο αρετσινωτο
3 κουταλιες σουπας λαδι ή 70γρ βουτυρο
500γρ ζωμος λαχανικων ή κρεατος
Παρμεζανα

Εκτελεση
Βαζουμε στη κατσαρολα με το λαδι ή το βουτυρο το κρεμμυδι και το σωταρουμε ελαφρια. Προσθετουμε το ρυζι και  το αφηνουμε μεχρι να ξανθίνει. Προσθετουμε το κρασι και αφηνουμε να παρει μια βραση. Μετα προσθετουμε λιγο λιγο το ζωμο και ανακατευουμε συνεχεια σε μετρια φωτια. Στη μεση περιπου του μαγειρεματος προσθετουμε το κροκο διαλυμενο μεσα σε ένα ποτηρι ζωμο. Όταν το ρυζι είναι ετοιμο προσθετουμε πιπερι και αλατι αν χρειαστει, και μια χουφτα παρμεζανα.

/link>
Πικαντικο κοτοπουλο στα καρβουνα
Υλικα
1 μετριο κοτοπουλο κομμενο σε μικρα κομματια
3 κρεμμυδια μεγαλα
2 πιπεριες
Παπρικα
Αλατι Πιπερι
2 Λεμονια
Λαδι

Εκτελεση
Βαζουμε σε ένα μεγαλο μπωλ τα κομματια το κοτοπουλο (ζηταμε από το χασαπη μας να τα κοψει σε μικρα κομματια ώστε να γινουν γρηγορα στα καρβουνα). Κοβουμε μεσα στο μπωλ τα κρεμμυδια και τις πιπεριες σε χοντρες φετες. Ριχνουμε μπολικη παπρικα (αναλογα με το ποσο πικαντικο το θελουμε), αλατι, πιπερι, το χυμο από 2 λεμονια και λιγο λαδι και ανακατευουμε καλα. Το αφηνουμε στο ψυγειο για τουλαχιστον 5 ωρες  πριν το ψησουμε στα καρβουνα ώστε το κοτοπουλο να μαριναρει καλα και να παρει ολες τις γευσεις. Τα κομματια το κρεμμυδι και τη πιπερια μπορουμε και αυτά να τα ψησουμε στα καρβουνα.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.