Tuesday, September 29, 2009

Συνταγες για.……δυο

Μια και ο ερωτας ...... περναει απο το στομαχι τι καλυτερο απο το να ετοιμασουμε ενα ομορφο δειπνο για τον καλο μας ή την καλη μας και να το απολαυσουμε παρεα υπο το φως των κεριων? Θα μπορουσε να ειναι η αρχη μιας υπεροχης βραδυας.
Για σημερα προτεινω πρωτο πιατο ριζοτο με μυδια, δευτερο πιατο γαριδες σαγανακι και για επιδορπιο μια δροσιστικη φρουτοσαλατα.


Ριζοτο με  μυδια  (Risotto alle vongole)

Υλικά
200γρ ρυζι (Basmati ή άλλο ειδικο για ριζοτο)
1 κιλο μυδια
1 κρεμμυδι μικρο
Βασιλικο
Ζωμο λαχανικων ή ζωμο από τα μυδια
Λαδι
Αλατι – Πιπερι
Καυτερη πιπερια

Εκτελεση
Ανοιγετε τα μυδια (εχοντας τα πλυνει πολύ καλα πρωτα και εχοντας τα αφησει μεσα σε αλατισμενο νερο για περιπου μιση ωρα)  μεσα σε ένα τηγανι σκεπασμενο σε δυνατη φωτια. Ενα ένα που ανοιγουν βγαζετε το ψαχνο και κρατατε μερικα από τα κελυφη για γαρνιρισμα. Σωταρετε ελαφρια τα μυδια μαζι με το ψιλοκομμενο κρεμμυδι και τη καυτερη πιπερια και το λαδι και στη συνεχεια προσθετετε το ρυζι και το αφηνετε λιγο  να ξανθινει. Στη συνεχεια προσθετετε λιγο λιγο το ζωμο από το βρασιμο των μυδιων ή ζωμο λαχανικων και το αλατι και ανακατευετε συνεχεια μεχρι να γινει το ρυζι. Λιγο πριν το σβυσετε ριχνετε το βασιλικο ψιλοκομμενο. Το σερβιρετε γαρνιροντας το με τα κελυφη από τα μυδια.


Γαριδες σαγανακι
Υλικά
½ κιλο γαρίδες μεγαλες
1 κρεμμυδι μετριο
3 ντοματες ωριμες
150γρ. φετα
Πιπερια καυτερη
Μαϊντανος
Αλατι – πιπερι
Ελαιολαδο
1 ποτηρι κρασι ασπρο αρετσινωτο

Εκτελεση
Βαζουμε στο αντικολλητικο τηγανι το κρεμμυδι ψιλοκομμενο και το σωταρουμε ελαφρια με το λαδι. Προσθετουμε τις γαριδες ξεφλουδισμενες (εχουμε κρατησει μονο το κεφαλι και την ουρα) και αλατοπιπερονουμε. Σωταρουμε ελαφρια και σβυνουμε με το κρασι. Αφηνουμε να εξατμιστει σχεδον ολο το κρασι και προσθετουμε τη ντοματα ξεφλουδισμενη και ψιλοκομενη (ή τριμμενη), το μαϊντανο ψιλοκομμενο και τη καυτερη πιπερια  καθως και μισο ποτηρι νερο. Αφηνουμε να σιγοβρασει και όταν εχει πιει σχεδον ολο το ζουμι του ριχνουμε τη φετα σε τριματα. Το αφηνουμε λιγη ωρα μεχρι να λιωσει λιγο η φετα και το σερβιρουμε σε πιατέλα γαρνιρισμενη  με μαιντανο
Συνοδευουμε με παγωμενο ασπρο κρασι αρετσινωτο


Φρουτοσαλατα
Υλικα
1 μηλο
1 αχλαδι
1 μπανανα
2 ακτινιδια
½ κιλο φραουλες
Χυμο πορτοκαλιου
Σαντιγυ
Λιγο τριμμενο καρυδι
 
Εκτελεση
Καθαριζουμε και κοβουμε όλα τα φρουτα σε κυβους. Τα βαζουμε σε ένα μπωλ και τα ανακατευουμε με το χυμο από 2 πορτοκαλια. Βαζουμε τη σαλατα  στο ψυγειο να κρυωσει και τη σερβιρουμε  γαρνιρισμενη με σαντιγυ και με τριμμενο καρυδι

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.